Bombay Kedisi Künye
Bombay Kedisi Boy Aralığı
40 cm
Bombay Kedisi Kilo Aralığı
Arası
Bombay Kedisi Tahmini Yaşamı
15 - 20 yıl
Bombay Kedisi Öne Çıkan Fiziksel Özellikleri
- Bakır- Altın göz rengi
- Pürüzsüz ve kısa tüy
- Siyah tüy rengi
- Hint, kara leoparına benzeyen yürüme biçimi
- Kalın iskelet yapısı
- İskoç kedilerini andıran yuvarlak kafa yapısı
Bombay Kedisi Genel Özellikleri
Diğer kedilerle iletişim
X
Bombayların isminin, Hindistan'ın eski adı Bombay'dan geldiği düşünülse de kökenleri Amerika’ya dayanır. Oyuncu, zeki ve insan dostu bu kedilerin ses tonları genellikle düşük ve melodiktir.
Genç Bombaylar aktif, meraklı kedilerdir ve değişime çok kolay uyum sağlarlar. Her yaşta etraflarındaki dünyaya bakmayı severler ve en sevdikleri yer çoğu zaman dışarıdaki dünyayı gözlemleyebilecekleri bir pencere kenarıdır. Bu kediler çok sevecendir ve bazen ebeveynleriyle birlikte zaman geçirmek isterler. Bombayların bir kişinin kucağına atlaması ve güzel vücudunu o kişinin okuduğu gazetenin üzerine yayması oldukça olasıdır. Bununla birlikte Bombaylar yaş aldıkça biraz fazla sakinleşip etkinliklere katılmak yerine izlemeyi tercih edebilirler.
Bombay Kedisi Tarihi
Bombay kedisi Amerika Birleşik Devletleri'nde, 1950'lerin sonlarında bir kedi yetiştiricisi olan Nikki Horner tarafından ortaya çıkarıldı. Horner, Burma kedisi ile Amerikan Kısa Tüylü kedisi arasında bir çaprazlama yaparak, panter benzeri görünümüyle dikkat çeken Bombayları elde etmeyi başardı. Ortaya çıkan bu büyüleyici cinse, Kara Leoparını hatırlatması için Bombay adı verildi. Bu minyatür orman kedisinin yaratılışı çoğunlukla Nikki Horner'a atfedilse de Bombay aynı zamanda Birleşik Krallık'ta da yetiştirildi. Amerikan Bombay, samur Birmanya ve Siyah Amerikan Shorthair'lerin bir melezidir, Britanya Bombay ise Burma ve Siyah Yerli Shorthair'lerin bir melezidir.
Her ne kadar farklı kedilerin melezleri olsalar da Bombay'ın İngiliz ve Amerikan versiyonları hemen hemen aynı fiziksel görünüme ve kişilik özelliklerine sahiptir.
Bombay, 1976'da Kedi Meraklıları Derneği tarafından şampiyonluk uygulamalarına kabul edildi. Uluslararası Kedi Derneği, 1979'da Bombay'ı onayladı.
Bombay Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri
Bombay kedileri, sosyal, sevecen ve çevresiyle etkileşim halinde olmayı seven hayvanlardır. Sahiplerine olan bağlılıkları ve sürekli dikkat ihtiyaçlarıyla bilinirler. Yüksek zekaları sayesinde kolayca eğitilirler ve genellikle tasma ile yürüyüşe çıkarılabilirler. Oyuncu olmalarına rağmen ölçülü bir karakterleri vardır. Bu ölçülü davranışları sayesinde çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Genç dönemlerinde tırmanma ve atlamaya yönelik oyunları seven Bombay kedileri yaş aldıkça kanepeden kalkmayı pek sevmezler.
Bombay kedileri, Siyam ve Sfenks kedileri gibi konuşkandır ve beklentilerini ısrarcı ve tiz seslerle iletirler. "Velcro kedicikler" lakabını kazanmışlardır çünkü sadece sevdirmek için değil gerekli gördükleri tüm durumlarda sizin yanınızdan ayrılmazlar.
Bombay Kedisi Fiziksel Özellikleri
Bombay kedisi; parlak siyah tüylere, yuvarlak başa ve parlak bakır ya da altın sarısı gözlere sahiptir. Bu ırkın gövdesi orta büyüklükte, kaslı ve dengeli bir orantıdadır. Kısa, parlak ve sıkıca olan kürkleri, yumuşak ve saten benzeri bir dokuyla karakterizedir. Onları diğer kedi ırklarından ayıran bir diğer belirgin özellik de tamamen siyah burunları ve ayak tırnaklarının olmasıdır.
Bombay Kedisi Bakımı
Bombay Kedisi Tüy Bakımı
Bombay kedilerinin kısa ve sofistike tüyleri, çok bakım istemez. Mevsimsel dökülmeler dışında tüy dökümü minimaldir. Haftada bir kez fırçalanarak evdeki ve kıyafetlerdeki tüylerin engellenmesi mümkündür.
Tüm kedi cinsleri gibi Bombay kedilerinin tırnakları da ayda birkaç kez kesilmeli ve kum kapları düzenli olarak temizlenmelidir. Bunlar dışında Bombay kedilerinin bakımında dikkat edilmesi gereken diğer noktalar aşağıdaki gibidir:
- Kısa ve yumuşak tüyleri haftada bir kez fırçalanmalıdır. Bu, tüylerinin doğal parlaklığını korur.
- Alternatif olarak, yumuşak bir deri bez ile tüylerinin üzerinden geçmek de parlaklık katmaktadır.
- Bombay kedileri minimal tüy döker ve doğuştan temiz hayvanlardır.
- Periyodik banyolar, kürklerinin yumuşak ve parlak kalmasına yardımcı olur.
- Tırnakları yaklaşık olarak iki haftada bir kesilmelidir.
- Kulak sağlıklarına dikkat edilmelidir. Kulaklarının içi bir veya iki haftada bir kontrol edilmeli, kırmızılık veya kir birikintisi olup olmadığından emin olunmalıdır.
- Kulak temizliği yaparken doğal bakteri dengesini bozmamak adına sadece kirli bölgelerin temizlenmesi gerekmektedir.
Bombay Kedisi Egzersiz
Bombay kedileri enerjik ve oyuncudurlar. Düzenli oyunlarla hem fiziksel hem de zihinsel olarak uyarılmaları gerekir. İnteraktif oyuncaklar ve tüy topları Bombaylar için idealdir. Bombaylar hem görünüş hem de his açısından çok sağlam kedilerdir. İyi bir tırmanıcı ve atlayıcı oldukları için kedi ağaçları ve tünekleri olmalıdır. Bombay sağlam, tıknaz bir kedidir ve özellikle yeterince egzersiz yapmıyorsa, obeziteyi önlemek için beslenmesine dikkat edilmesi gerekir.
Yetişkin Bombaylar sakin olsalar da kedi yavrusu gibi davranma eğilimindedirler ve günlük oyun zamanlarını severler. Ebeveynleri tarafından sevilmekten ve midelerinin ovuşturulmasından büyük keyif alırlar.
Bombay Kedisi Sağlık
Bombay kedileri, Burma genetiğinin de etkisiyle genel olarak sağlıklıdır ve ciddi genetik hastalıklara yatkın değildir. Ancak bu kedilerde sinüs sorunları gibi burun problemleri yaşanabilir. Eğer dişlerde sıkışma söz konusuysa, diş eti iltihabı riski de bulunmaktadır. Diş eti iltihabına yatkın olan Bombay kedilerinin haftada birkaç kez dişlerinin fırçalanması önerilir. Eğer gerek duyulursa diş taşı temizliği için veteriner hekim kontrolüne başvurulmalıdır.
Bombay Kedisi Beslenme
Bombay kedileri özellikle yaşlandıkça aşırı kiloya meyilli olabilir. Bu nedenle serbest beslenme yerine programlı beslenmeleri gerekir. Bombay kedileri için esansiyel yağ asitleri önemlidir. Özellikle omega-3 ve omega-6 yağ asitleri tüy sağlığına ve genel sağlığa katkıda bulunabilir.
Bunları Biliyor muydunuz?
- Minyatür Panter: Bombay kedileri, siyah parlak tüyleri ve zarif hareketleri nedeniyle sıkça "minyatür panter" olarak adlandırılırlar.
- Göz Rengi: Bombay kedilerinin belirgin bir özelliği de, bakır ya da altın sarısı renkte olan parlak gözleridir.
- Köpek Benzeri Davranışlar: Bu kediler, sahiplerini evin etrafında takip etmeleri ve oyun oynamayı sevmeleri gibi köpek benzeri davranışlar gösterirler.
- Sıcaklık Aşığı: Bombay kedileri sıcaklığı sever. Sıcak yüzeylerde, özellikle de güneş ışığında uyumayı tercih ederler.
- Ses Tonu: Bombay kedileri, genellikle düşük ve melodik bir ses tonuna sahiptir, bu da onları diğer kedi ırklarından ayırır.
VetAmerikan Tıbbi Veteriner Kadrosu, alanında
deneyimli veterinerlerden oluşan bir ekiptir. Güncel veteriner bilimleri ve hayvan sağlığı
uygulamalarını takip ederek, en yüksek standartlarda bilgi ve tedavi yöntemlerini sunmayı amaçlar. Evcil
hayvanlarınızın sağlığı ve refahı üzerine bilimsel dayanaklı, güvenilir içerikler üretir.