Kıbrıs Kedisi Tarihi
Kıbrıs kedilerinin bilinen en eski kedi ırklarından biri olduğuna inanılır. İlk Kıbrıs kedisinin Mısır kedilerinden 4000 yıl kadar önce yaşamaya başladıkları düşünülür. Bazı Kıbrıs kedisi yetiştiricilerine göre ise Kıbrıs kedilerinin M.Ö. 9500’de olan antik kedilerin soyundan geldiği de söylenir. Bazı kaynaklara göre ise bu kedilerin Mısır kedilerinin soyundan geldiği bilinir.
Bu kediler geçmiş zamanlarda manastırlardaki fare ve diğer haşerelerin popülasyonlarını kontrol almak için bakılmışıtr.
Kıbrıs kedisi, insan etkisi olmadan Kıbrıs’ta yaşayan vahşi kedilerden evrimleşen doğal bir kedi ırkıdır. Afrodit adı ile de tanınan Kıbrıs kedileri Uluslararası Kedi Derneği (TICA) tarafından 2017 yılında resmi cins olarak kabul edilmiştir. Bu kedilerin Kıbrıs adasında yaşadıkları bilinir.
Kıbrıs Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri
Kıbrıs kedileri genel olarak eğlenceyi seven, aktif ve şefkatli canlılardır. İnsanlar ile bir arada olmaktan hoşlanan bu kedilerin diğer kedilere göre insanlara karşı daha sevgi dolu ve uyumlu oldukları görülür. Bu kedilerin genel olarak kucaklanmayı sevdikleri, okşanmaktan ve ilgiden hoşlandıkları bilinir.
Kıbrıs kedileri her ne kadar ilgiyi seven, insan canlısı kediler olsalar da aynı zamanda özgürlüklerine düşkün ve bağımsız olmayı seven bir yapıları vardır. Bu sebeple kendilerine ait alanları olması onları mutlu eder.
Kıbrıs Kedisi Fiziksel Özellikleri
Kıbrıs kedisini diğer kedi türlerinden ayıran spesifik fiziksel özellikleri, bazı insanlar tarafından dost olarak seçilmesini sağlayabilir.
Kıbrıs Kedisi Vücut Yapısı
Kıbrıs kedileri güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Erkek kedilerin ortalama 6.5-8 kilogram dişi kedilerin ise 4.5-6.5 kilogram arasında oldukları bilinir. Bu kediler orta büyüklükte ve kaslı bir yapıya sahiptirler. Vücutları genel olarak orantılıdır.
Kıbrıs Kedisi Kafa Yapısı
Bu kedilerin kafa yapıları geniş ve yuvarlak, yüz hatları ise üçgeni andıracak şekildedir. Kulaklarının dik, sivri ve orta uzunlukta olduğu görülür. Gözleri orta büyüklükte, oval veya badem şeklindedir. Göz renkleri ise birçok farklı renkte olabilir.
Kıbrıs Kedisi Bacak ve Ayak Yapısı
Kıbrıs kedilerinin bacakları vücutlarına orantılıdır. Bu kedilerin bacakları uzun ve ince bir yapıya sahiptir. Arka bacaklarının ise ön bacaklarına göre daha uzun olması sayesinde zıplama ve tırmanma gibi davranışlarını daha kolay yapabilirler.
Kıbrıs Kedisi Renk
Kıbrıs kedilerinin birbirinden farklı renklere sahip olduğu bilinir. Bu renkler leylak, kahverengi, gri, turuncu, beyaz, tarçın, çikolata olabileceği gibi kaplumbağa kabuğu desenli, iki renkli ya da kafa, sırt ve kuyrukta desen veya renklere sahip oldukları da görülür.
Kıbrıs Kedisi Bakımı
Kıbrıs kedisinin bakımı diğer kedilerde olduğu gibi özenle yapılmalı ve veteriner hekim takibi ihmal edilmemelidir.
Kıbrıs Kedisi Tüy Bakımı
Bu cins kedilerin tüylerinin kısa veya orta uzunlukta olduğu görülür. Her kedide olduğu gibi Kıbrıs kedilerinde de tüy bakımı oldukça önemlidir. Mevsim geçişlerinde özellikle uzun tüylü olan Kıbrıs kedilerinde tüy dökümü daha fazla gözlenebilir. Düzenli fırçalama ve tarama gibi işlemler ölü tüylerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Haftada birkaç kez tüylerini fırçalamak kediniz için yeterli olabilir. Düzenli tüy bakımının yanı sıra doğru ve kaliteli bir beslenme düzeni ile veteriner kontrolleri de tüy ve deri sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Kıbrıs Kedisi Egzersiz
Tüm hayvanlar gibi Kıbrıs kedileri de düzenli egzersize ihtiyaç duyarlar. Aşırı bir egzersiz programına ihtiyaç duymasalar da gerek fiziksel gerekse de sosyalleşmeleri açısından minik egzersizler yapmaları önemlidir. Bu egzersizler minik oyunlar, tırmanma, minik gezintiler şeklinde olabilir. Bu egzersizler kedinizin yaşına, kilosuna, sağlık durumuna ve enerji düzeyine göre değişiklik gösterebilir.
Kıbrıs Kedisi Sağlık
Kıbrıs kedilerinin genel olarak sağlıklı ve dayanıklı bir yapısı olduğu bilinir. Ancak buna rağmen bazı genetik hastalıklara sahip olabilecekleri de bilinir. Düzenli veteriner kontrolleri kedinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Kıbrıs kedilerinin ortalama yaşam süresi 12-16 yıl arasında değişiklik gösterir. Bu süre yaşam tarzı, sağlık durumu ve çevresel faktörler gibi çeşitli durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Kıbrıs Kedisi Beslenme
Obezite ve çeşitli sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için düzenli ve kaliteli bir beslenme programının oluşturulması Kıbrıs kedileri için önemlidir. Enerjik bir yapıya sahip olan bu canlıların gün boyunca harcadıkları enerjiyi geri kazanabilmeleri gerekir. Kaliteli ve doğru bir kedi maması ile kedinizin ihtiyacı olan enerjiyi karşılayabilirsiniz. Mamaların kedinizin cinsi, alerji durumu, kısır olup olmaması gibi faktörlere dikkat ederek ve veteriner hekiminizin uyarılarını göz önüne alarak seçebilirsiniz. Daha doğru bir yönlendirme için veteriner hekiminize danışarak kedinize uygun bir mama ile beslenme düzeni oluşturabilirsiniz. Kedinizin günlük ve sürekli olarak taze suya erişiminin olması da önemlidir.
Kıbrıs Kedisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kıbrıs Kedisi Çok Hastalanır mı?
Bu kedi ırkının genel olarak sağlıklı olduğu bilinir. Diğer kedi ırklarına göre daha sağlıklı ve genetik açıdan daha kusursuz oldukları da bilinir. Düzenli sağlık kontrolleri yapıldığında ve iyi koşullarda bakıldığında diğer kedi ırklarında sık görülen hastalıklara yakalanma oranı düşük olur. Ancak ileri yaşlarda obezite ve buna bağlı olarak gelişen diyabet, kalp hastalıkları ve artrit gibi sağlık sorunları görülebilir. Bunun yanı sıra paraziter enfeksiyonlara ve böbrek hastalıklarına da dikkat edilmelidir. Düzenli veteriner kontrolleri yapılması bu hastalıkların erkenden öğrenilmesi ve tedavileri açısından önemlidir.
Kıbrıs Kedisi Çocuklarla Anlaşabilir mi?
Kıbrıs kedileri meraklı, sevecen ve oyuncu mizaca sahip hayvanlar olarak tanınırlar. Bu kediler çocuklar ile gayet iyi anlaşırlar. Bu durum kedinin yetiştirilme tarzına ve eğitimli olup olmamasına göre değişebilir. Eğitimli, sosyal ve çocuklar ile beraber büyütülen kedilerin çocuklar ile daha iyi anlaştığı gözlenmiştir. Çocukların kediye olan yaklaşımı da anlaşmada büyük rol oynar. Çocukların nazik ve doğru bir yaklaşımla kedilere yaklaşması daha rahat anlaşmalarını sağlar.
Kıbrıs Kedisi Evde Beslemeye Uygun mu?
Kıbrıs kedisi evde beslemeye uygun bir kedi ırkıdır. Bu kedi ırkı insanlarla etkileşim halinde olmaktan hoşlanan ve aile üyeleri ile gayet iyi anlaşan kedi ırkları arasında yer alır. Bu özellikleri Kıbrıs kedilerinin ev ortamına daha kolay adapte olmasını sağlar.
Kıbrıs Kedisi Kolay Eğitilebilir mi?
Oldukça zeki ve meraklı olan Kıbrıs kedileri olumlu pekiştirmeler ile eğitilebilir. Bu ırk kediler diğer kedi ırklarına göre daha bağımsız olmaya meyillidirler. Bu durum eğitimin biraz zor olmasına sebep olabilir. Sabırlı ve tutarlı olmak eğitim açısından önemlidir.
Kıbrıs Kedisi Çok Tüy Döker mi?
Bu kedi ırkı da diğer kedi ırkları kadar tüy döker. Kıbrıs kedileri mevsim geçişlerinde ve sağlıksız beslenme gibi durumlarda daha fazla tüy dökmeye başlar. Bununla birlikte stres ve ilgisiz kalma gibi durumlarda tüy dökülmesi daha fazla görülür. Kedinizin tüy dökülmesini azaltmak için düzenli tüy bakımı yapmanız önerilir.
Serengeti kedisi karakteristik özellikleri ve kişiliği ile oldukça sevilen kedi ırkları arasında bulunur. Vahşi kedileri andırıyor olsalar da aksine uysal kedilerdir. Onu sahiplendiğiniz zaman hem çok samimi, dost canlısı hem de oldukça hareketli bir ev arkadaşına sahip olursunuz. Yalnız kalmayı pek sevmezler, aynı zamanda bazen çok konuşkan olabilirler. Küçük kafası ve kocaman kulakları ile dikkat çekerler.
The VetAmerican Medical Veterinary Team is a
group of experienced veterinarians. By keeping up with current veterinary sciences and animal health
practices, they aim to provide the highest standards of knowledge and treatment methods. They produce
scientifically sound, reliable content on the health and well-being of your pets.