Tekir Kedisi KÜNYE
Tekir Kedisi Boy Aralığı
20-38 cm
Tekir Kedisi Kilo Aralığı
3-8 kg
Tekir Kedisi Tahmini Yaşamı
17-18 yıl
Tekir Kedisi Öne Çıkan Fiziksel Özellikleri
- Orta boyutlu
- Oyuncu
- Asi
- Enerjik
- Asil
Tekir Kedisi Genel Özellikleri
Diğer kedilerle iletişim
X
Tekir kediler, çeşitli ırkların birleşmesiyle ortaya çıkmış melez bir ırktır. Sokak hayvanlarının özgürce yaşayabildiği Türkiye gibi ülkelerde, adım başı rastlanan kırçıllı, yaşadıkları coğrafyanın iklim koşullarına göre uzunlukları değişen ancak genelde kısa tüylü bu ırk; Antik çağlardan bu yana varlığını korur. Kendi başına yaşamak, yiyecek bulmak, metropolde hayatta kalmak için kimi zamanlar biraz hırçınlaşabilen Tekir kediler, ev yaşamına çok hızlı adapte olurlar.
Tekir Kedisi Tarihi
Tekir kedilerin kökeni tam olarak bilinmese de bu ırk kimilerine göre; Afrika Yaban Kedisi’nin evcilleştirilmesiyle geliştirilen eski bir Mısır ırkı olan “Mau”nun soyundan türemiştir. Öyle ki tüm Tekir’lerin alınlarındaki desen arasındaki belirgin M harfi bu yüzdendir. Kimilerine göre ise; Afrika ve Avrupa Vahşi Kedisi’nin çiftleşmesinden türemiştir. Antik çağlardan beri varlığını sürdürdüğü ve yaban hayatında vahşi iki ırkın çiftleşmesiyle meydana geldiği düşünülen Tekir’in aslan ve kaplan soylarından geldiği bilgisi de yaygındır.
Kesin olan bilgi ise; Tekir’in melez bir ırk olduğudur. Kaplan diğer adıyla “Tigris”e benzerliği dolayısıyla isminin Tekir olduğu düşünülmüştür.
Tekir Kedisi Kişilik ve Karakter Özellikleri
Tekir kediler diğer kedilere göre daha bağımsız kedilerdir. Daha çok sokaklarda yaşadıkları ve tehlikelere açık oldukları için, doğal olarak güçlü bir savunma mekanizmasına sahiptirler. Oyun oynamayı severler ve ilgiden hoşlanırlar. Sokakta uzun süre yaşasalar bile ev ortamına kolayca uyum sağlayabildikleri görülmüştür.
Bulundukları ortamı hızlı bir şekilde benimserler ve hızlı öğrenmeye yeteneklidirler. Çok meraklı ve hareketli oldukları için pencereden ya da balkondan düşebilirler. Bu yüzden Tekir kedi sahiplerinin bu konuda önlem almaları gerekir.
Çok küçük yerlere girebilirler, dolayısıyla hiç beklenmedik yerlerden çıkabilirler. Sokak yaşamı ve avlanmak zorunda olmaları avcı içgüdülerinin hem tetikte olmasını hem de gelişmesini sağlamıştır. Evcil Tekirler de hareket eden her şeye atlama, yakalama eğilimindedir.
Koku alma duyuları çok gelişmiştir. Sahiplerinin üzerinde başka bir kedinin kokusunu alırlarsa kızabilirler ya da küsebilirler. Tekirler hem duygusal hem de sosyal kedilerdir, insanla yaşamaya alıştıktan sonra yalnızlıkla baş etmeleri daha zor hale gelir, hatta uzun süreli yalnızlıkların ardından depresyona girebilirler.
Tekir Kedisi Fiziksel Özellikleri
Tekir melez bir ırk olduğu için çok çeşitli boyutlarda ve renklerde olma ihtimalleri vardır. İlk bakışta aynı gibi görünen Tekir desenleri dikkatle incelendiğinde çok farklı oldukları anlaşılır. Genel olarak hepsi birbirine benziyor gibi görünseler de her Tekir kedinin kendine has fiziksel özellikleri bulunur.
Tekir Kedisi Bakımı
Tekir Kedisi Tüy Bakımı
Tekir kedilerin bakımı diğer safkan ırklara göre oldukça kolaydır. Tüyleri haftada bir ya da iki kez taramak, yoğun dökülen mevsimlerde bu sayıyı ihtiyaca göre artırmak yeterli olacaktır.
Tekir Kedisi Egzersiz
Bol enerjili bu ırk özellikle kış aylarında enerjisini boşaltacak yer arar. Dikkat çekici oyuncaklar, top oyunları, tüylü oyuncak savaşları, evde yapılabilecek birkaç egzersiz önerisi olabilir.
Kanser, rahim iltihabı gibi sağlık sorunlarının riskini azaltmak için zamanı geldiğinde veteriner hekim gözetiminde kısırlaştırılmaları önerilir. Protein, vitamin ve mineral dengesini eşit olarak sağlayan, kaliteli bir diyetle beslemeye özen göstermek gerekir. Kolayca ulaşabilecekleri yerlerde sürekli taze su bulundurmak da her ırkta olduğu gibi Tekir ırkı kedilerde de olmazsa olmazdır. Tüm kedi ırklarında geçerli olduğu gibi Tekir kediler de uygun bir beslenme düzeni, yaşam tarzı ve veteriner hekim kontrolünün sağlandığı durumlarda uzun yıllar boyunca sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilirler.
Tekir Kedisi Sağlık
Tekir kediler sokakta yaşarken zorlu koşullara dayandıkları için genel olarak sağlıklı oldukları düşünülür. Ancak tüm kedi rkları gibi onları da olumsuz etkileyebilecek bazı yaygın sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir:
- Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
- Diş Sorunları
- Parazitler
- Feline Lösemi (FeLV) ve Feline Immunodeficiency Virus (FIV)
- Obezite
- Böbrek Hastalığı
Tekir Kedisi Beslenme
Tekirlerin hareketli yapıları sebebiyle harcadıkları enerjiyi karşılayabilecek içerikte diyetlerle beslenmesine dikkat edilmelidir.
Bunları Biliyor muydunuz?
- Bir tekirin alnındaki "M" işaretinin, genellikle bir aslan başıyla tasvir edilen tanrıça Bastet'in antik sembolüne benzediği düşünülür.
- Tekir deseni sadece kedilerde değil kaplan, aslan, leopar ve çita gibi vahşi hayvanlarda da bulunur.
- Tekirler genel olarak edebiyatta, filmlerde ve TV şovlarında klasik "ev kedisi" olarak tasvir edilirler.
- Tekirler, doğaları gereği avcı kedilerdir. Yaşam alanları ve çevresindeki kemirgenleri, böcekleri, kuşları ve sinekleri kovalamanın ve avlamanın heyecanına karşı koyamazlar.
VetAmerikan Tıbbi Veteriner Kadrosu, alanında
deneyimli veterinerlerden oluşan bir ekiptir. Güncel veteriner bilimleri ve hayvan sağlığı
uygulamalarını takip ederek, en yüksek standartlarda bilgi ve tedavi yöntemlerini sunmayı amaçlar. Evcil
hayvanlarınızın sağlığı ve refahı üzerine bilimsel dayanaklı, güvenilir içerikler üretir.