Kanlı İshal Nedir?

Köpeklerde ishale yol açan birçok sebep olabilir. Seyahatle ilişkili stres, rutinlerinde önemli değişiklikler veya evcil hayvan pansiyonunda kalma gibi birçok neden strese bağlı sebepler arasında yer alır. Gastrointestinal sistemi etkileyen enfeksiyonlar da ishale neden olabilir.Bunlar viral, bakteriyal, protozoon ve paraziter kaynaklı olabilmektedir. Kanlı ishal ise dışkıda kan bulunması durumudur ve genellikle bağırsaklardaki ciddi bir durumun işareti olarak görülür. Köpeklerde iki tür kanlı dışkı vardır. Bunlardan biri melena diğeri ise taze kan olarak görülen hematokezyadır. Bu durum, köpeklerde ciddi sağlık problemlerine neden olabilir ve acil veteriner müdahalesi gerektirir.
 

Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri Nelerdir?

Kanlı ishal dışkıda taze kırmızı kan veya siyah, katran benzeri dışkı şeklinde görülebilir. Bu belirtilere kusma, iştahsızlık, halsizlik, karın ağrısı ve şişkinlik de eşlik edebilir. Köpeğinizde bu belirtilerden herhangi birini fark etmeniz halinde hemen bir veteriner hekimine başvurmanız gerekir.
 

Köpeklerde Kanlı İshal Teşhisi Nasıl Konur?

Kanlı ishalin teşhisi genel olarak dışkı gözlemlemesi yoluyla kolayca fark edilse de en sık başvurulan teşhis yöntemleri aşağıdaki gibidir:
 
  • Fiziksel muayene
  • Detaylı dışkı ve kan testleri
  • Röntgen ve ultrason gibi görüntüleme testleri

Köpeklerde Kanlı İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi, kanlı ishalin nedenine bağlı olarak değişir. Enfeksiyonlar antibiyotiklerle, viral hastalıklar destek tedaviler ile, parazitler antiparaziter ilaçlarla tedavi edilebilir. Tümörler, ülserler veya fiziksel tıkanıklıklar için cerrahi müdahale gerekebilir. Köpeğin sıvı ve elektrolit kaybı yaşaması halinde damar yoluyla sıvı tedavisi uygulanabilir.

Köpeklerde Kanlı İshal Kaç Gün Sürer?

Kanlı ishalin süresi, altında yatan nedene ve tedaviye göre değişkenlik gösterebilir. Stres gibi nedenlerle oluşan hafif vakalar kısa sürede iyileşebilirken altta yatan ciddi sebepler varsa hastalığın iyileşme süresi uzayabilir.

Köpeklerde Kanlı İshal Nedenleri Nelerdir ve Nasıl Bulaşır?

Kanlı ishal, bir köpeğin bağırsaklarında ciddi bir iritasyona işaret edebilir ve bir dizi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Köpeklerde kanlı ishalin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
 
  • Parazitler
  • Mide ülseri
  • Viral veya bakteriyel enfeksiyon
  • Kemik veya diğer materyalleri yemekten kaynaklanan gastrointestinal (GI) kanalda travma.
  • Hemorajik gastroenterit (HGE) (bulaşıcı ajanların neden olduğu şiddetli kanlı ishal ve kanlı kusma)
  • Yabancı cisim yutulması (oyuncak, taş, kumaş vb.)
  • Tahrişe neden olan veya bağışıklık sistemini etkileyen ani beslenme değişiklikleri
  • Mide veya yemek borusu tümörleri
  • Bitki gibi toksinlerden zehirlenme
 
Enfektif nedenlerden kaynaklanan kanlı ishal hastanın dışkısı ile bulaşabilir. Bu dışkıyla bulaşık ortam ve eşyalara temas hastalığın yayılmasında önemli etkenlerdir. Kanlı ishal, ciddi bir durum olduğundan;bir köpek kanlı ishal yaşadığında hemen bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Veteriner hekim, köpeğin durumunu değerlendirecek ve uygun tedaviyi belirleyecektir.
 

Köpeklerde Kanlı İshal İnsana Bulaşır mı?

Köpeklerde kanlı ishalin insanlara bulaşma riski düşüktür. Genel olarak bulaşın gerçekleşmesi için dışkıyla direkt olarak temasta bulunulması gerekir. Köpeğin dışkısında bulunan bakteriler ve parazitler insanlara bulaşabilir. Bu nedenle köpeğiniz kanlı ishale yakalandığında dikkatli olmalı ve hijyen kurallarına uygun hareket etmelisiniz.

Kanlı İshal Hastalığında Aşılamanın Önemi

Kanlı ishale neden olan hastalıklardan parvoviral enteritten korunmak için yavru hayvanlar iki aylık olduktan sonra aşı uygulamasına başlanılmalıdır. Ayrıca paraziter enfestasyonlardan korunmak adına iç ve dış parazit ilaçlarının düzenli olarak uygulanması gerekmektedir.
Yazar Avatarı

VetAmerikan Tıbbi Veteriner Kadrosu, alanında deneyimli veterinerlerden oluşan bir ekiptir. Güncel veteriner bilimleri ve hayvan sağlığı uygulamalarını takip ederek, en yüksek standartlarda bilgi ve tedavi yöntemlerini sunmayı amaçlar. Evcil hayvanlarınızın sağlığı ve refahı üzerine bilimsel dayanaklı, güvenilir içerikler üretir.