1. VETAMERİKAN HAYVAN HASTANESİ
  2. SAĞLIK BİLGİSİ
  3. KÖPEK HASTALIKLARI

Köpeklerde Dilate Kardiyomiyopati (DCM): Teşhisi, Tedavisi ve Sebepleri

Köpeklerde Dilate Kardiyomiyopati (DCM): Teşhisi, Tedavisi ve Sebepleri

Köpeklerde dilate kardiyomiyopati (DCM) birçok köpeği etkileyebilen önemli bir hastalıktır. Genellikle büyük cins köpeklerde karşılaşılan bu hastalık kalp kasının zayıflaması nedeniyle gelişir. Zayıflayan kalp kası sonucunda kalp büyümesi başlar.

Kalp, 4 odacıktan oluşan bir organdır. Bu odacıklar aracılığı ile vücutta kan döngüsü gerçekleşir. Vücut genelinden toplanan kan kalp odacıklarından akciğere aktarılır. Kanın akciğere ulaşması sırasında kan burada oksijen ile zenginleşir. Oksijenden zengin kan tekrar kalbe gelir ve buradan tüm vücuda iletilmek üzere pompalanır. Canlıların genelinde benzer olan bu durum vücudun yaşam fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gereklidir. Kan vücuttaki hücrelere oksijen taşıyarak hücrelere yaşam fonksiyonları için gerekli olan enerji kaynaklarını iletir.

Bir köpekte dilate kardiyomiyopati (DCM) gerçekleşmesi halinde bu bahsedilen süreç olumsuz yönde etkilenebilir ve kalp oksijenden zengin kanı vücuda pompalama da yetersiz kalabilir. Oksijenli kan olmadığı takdirde vücut fonksiyonlarında sorunlar gelişir. Bu nedenle köpeğinizde dilate kardiyomiyopatiye yönelik belirtiler gözlemlemeniz veya genel muayene sırasında bu durumun tespit edilmesi halinde gerekli önlemlerin alınmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde ciddi komplikasyonlar ve hayati risk ile karşılaşılabilir.

Köpeklerde DCM Hastalığı Neden Gelişir?

Köpeklerde DCM’nin gelişimini çeşitli faktörler tetikleyebilir. İlk sırada genetik faktörler yer alırken beslenme şekli ve geçirilen enfeksiyonlar da DCM hastalığını tetikleyebilir. Köpeklerde DCM genellikle büyük cins köpeklerde karşılaşılan bir problemdir. İrlanda kurt köpekleri, Doberman Pinçerleri, Saint Bernards ve Boxers cinsi köpeklerde sıkça karşılaşılan bir sağlık problemidir. Cocker, İngiliz Springer Spaniel ve Portekiz Su Köpekleri gibi bazı küçük ırklarda da DCM’ ye neden olabilecek kalıtsal faktörler bulunur.

DCM hastalığı üzerine yapılan araştırmalar sırasında yeterli miktarda tahıl tüketilmemesinden kaynaklı olarak da kalp büyümesi gelişebileceğine yönelik bulgulara ulaşılmıştır. 2019 yılında FDA tarafından yayınlanan raporda kalp büyümesi gösteren köpeklerin %90’ının tahıl içermeyen diyetlerle beslendiği görülmüştür.
 

Köpeklerde DCM Hastalığı Nasıl Tespit Edilir?

Köpeklerde DCM başlangıçta fark edilmeyen ve zaman içerisinde kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık problemleriyle kendini gösteren bir hastalıktır. Birçok vakada DCM aniden ortaya çıkabilir ve ciddi klinik belirtileri beraberinde getirebilir. Yorgunluk ve iştahsızlık ilk sırada bulunan belirtiler arasında yer alırken köpeğinizde aşağıdaki belirtiler de gelişebilir.
  • Nefes alışverişlerinde hızlanma
  • Huzursuzluk
  • Uzanma sırasında rahat edememe
  • Dilde veya diş etlerinde morarma
  • Öksürme
  • Nefes almada zorlanma ve göğüste şişme
  • Kısa süre içerisinde yorulma
  • Egzersiz yapmama isteği
  • İştahta azalma
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Uyuşukluk- hareket kabiliyetinde azalma
  • Bayılma

Yukarıda bahsedilen belirtiler oksijenli kanın yetersiz kalmasından dolayı gelişebilir. Bu tür belirtiler ciddiye alınması gereken semptomlar olup mutlaka bir veteriner hekime danışılmalıdır. DCM hastalığı şüphesiyle bir veteriner kliniğine gelen köpek çeşitli tetkiklere tabi tutulur. Teşhis için izlenen adımlar aşağıdaki gibi açıklanabilir.
  • Klinik muayene: Veteriner öncelikle kalpte üfürüm olup olmadığını veya aritmi gelişip gelişmediğini anlamak üzere fiziksel muayene sırasında stetoskop aracılığı ile kalbi dinler. Bu dinleme sırasında akciğer seslerinde bir olumsuzluk olup olmadığını da tespit edebilir.
  • Röntgen: Kalbin fizyolojik yapısını incelemek üzere röntgen çekimlerine başvurulur. Gerçekleştirilecek olan çekim ile kalbin boyutu tespit edilebilir ve büyüme olup olmadığı anlaşılabilir. Akciğerlerde sıvı birikimi olup olmadığını anlamak üzere de röntgen kullanılır.
  • Kan ve idrar tahlili: Kalp büyümesi görülen birçok köpekte bu hastalığa ek olarak böbrek hastalığı gelişimi ile karşılaşılması da yaygın bir durumdur. Yapılacak olan kan ve idrar tahlili ile böbrek değerleri incelenebilir. Böbrek fonksiyonlarını incelenmesinin haricinde kanda bulunan ve kalp ile alakalı bazı biyobelirteçlere de bakılabilir.
  • Kalp ultrasonu: Kalp büyümesine yönelik bir şüpheyle karşılaşılması halinde veteriner hekim köpeğinizin bir de veteriner kardiyolog tarafından incelenmesini isteyebilir. Kardiyolog tarafından gerçekleştirilecek olan muayene sırasında kalp ultrasonu çekilir. Ultrason sayesinde kalp fonksiyonları değerlendirilebilir.
  • EKG (elektrokardiyografi): Kalp ritminde anormallik olup olmadığını tespit etmek amacıyla EKG çekimi yapılabilir.

Yapılan tüm değerlendirmeler sonucunda köpeğinizin DCM olup olmadığı ve sağlık durumunun ciddiyeti belirlenebilir. Veteriner hekiminiz kalp büyümesine yönelik bir tedavi planlaması yaparak kalp yetmezliği gelişiminin önüne geçilmesini sağlayabilir.

Köpeklerde DCM Hastalığı Ölümcül müdür?

Köpeklerde DCM hastalığı çoğu vakada yavaş bir şekilde gelişir. Çoğu zaman köpek sahipleri DCM nedeniyle gelişen semptomları fark etmezler. Sinsi bir şekilde ilerleyen hastalık sonucunda ani bir şekilde ciddi semptomlarla ve kalp yetmezliğiyle karşılaşılabilir. Kalp yetmezliği ciddi bir tıbbi sorun olup derhal müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Aksi takdirde kalp yetmezliği köpek için hayati risk oluşturabilir.

DCM Görülen Köpek Veteriner Hekime Götürülmeli mi?

Dilate Kardiyomiyopati (DCM) hastalığı ciddiye alınması ve ömür boyu takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Zaman içerisinde ilerleyip kalp yetmezliğine sebep olabileceğinden köpeğinizde kalp büyümesi teşhis edilmesi halinde gerekli takip sağlanmalıdır. Veterinere başvurulduğunda veterinerin yapacağı ilk şey kalp büyümesinin neden kaynaklandığını tespit etmektir. Yapılan incelemeler sonucunda köpeğiniz için ideal tedavi planlaması yapılır.

Dilate Kardiyomiyopati (DCM) vakalarında tedavinin amacı kalbin iş yükünü azaltmak ve mevcuttaki verimliliğini artırmaktır. Köpeğin nefes alışverişinin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek adına akciğerlerdeki sıvıları uzaklaştırmaya yönelik de adımlar atılabilir. Dilate Kardiyomiyopati tamamıyla tedavi edilemese de beslenme kontrolü ve uygun ilaçların kullanılması ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi ile kalp yetmezliğinin önüne geçilebileceğinden köpeğinizin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanabilir.

Kalp yetmezliği tedavisi dahilinde kalp damarlarını genişletmeye yönelik ilaçlar kullanılabilir. Bu sayede kan daha rahat bir şekilde pompalanabilir. Akciğerlerdeki sıvı uzaklaştırmaya yönelik de çeşitli diüretik ilaçlar kullanılabilir. İlaçların her birinin ne kadar kullanılması gerektiği veteriner tarafından belirlenir. Gerekli durumlarda kalbin kasılma gücünü kontrol etmek üzere farklı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar ile kalp kası gücü artırılabilir ve kalbin düzgün bir şekilde kan pompalaması sağlanabilir.

Dilate Kardiyomiyopati (DCM) tedavisinde en önemli unsurlardan biri ise beslenme tedavisidir. Kalp fonksiyonlarını desteklemede etkili olabilecek özel veteriner mamaları bu süreç içerisinde kullanılabilir. Veterineriniz çeşitli gıda takviyeleriyle günlük beslenmeyi zenginleştirebilir.
 

Köpeklerde DCM Nasıl Önlenir?

Evcil hayvanlarda kalp hastalıkları genellikle önlenebilir hastalıklar değildir. Özellikle genetik yatkınlığı bulunan köpek cinslerinde dilate kardiyomiyopati ile karşılaşma sıklığı oldukça yüksektir. Ancak alınacak bazı önlemler ile kalp sağlığının korunması ve dilate kardiyomiyopati gelişim riskinin azalması sağlanabilir.

Dilate kardiyomiyopati gelişiminde tahılsız beslenmenin bir tetikleyici olduğunu gösteren çalışmalar bulunur. Köpeğinizi bu hastalıktan korumak istiyorsanız günlük alması gereken tahıl ihtiyacını karşılamaya özen göstermelisiniz. Özel egzotik diyet programlarından kaçınmalı köpeğiniz için ideal olan beslenme planını uygulamalısınız. Protein kaynağı olarak bezelye ve baklagil içeren diyetlerden uzak durmalısınız. Gerekli durumlarda veterinerin önerdiği kalp fonksiyonlarını korumaya yönelik gıda takviyelerinden destek alabilirsiniz.
Yazar Avatarı

VetAmerikan Tıbbi Veteriner Kadrosu, alanında deneyimli veterinerlerden oluşan bir ekiptir. Güncel veteriner bilimleri ve hayvan sağlığı uygulamalarını takip ederek, en yüksek standartlarda bilgi ve tedavi yöntemlerini sunmayı amaçlar. Evcil hayvanlarınızın sağlığı ve refahı üzerine bilimsel dayanaklı, güvenilir içerikler üretir.