1. VETAMERİKAN HAYVAN HASTANESİ
  2. SAĞLIK BİLGİSİ
  3. KÖPEK HASTALIKLARI

Köpeklerde Pire: Teşhisi, Tedavisi & Sebepleri

Köpeklerde Pire: Teşhisi, Tedavisi & Sebepleri

Pireler, birçok memeli hayvanın ortak problemidir. Bu parazitler memeli hayvanları konak olarak kullanırlar. Bulundukları hayvanları ısırarak kanından beslenen pireler konak üzerinde uzun süre yaşamlarını sürdürebilir ve burada üreyebilirler. Köpeğinize pire bulaşması halinde kaşınma başta olmak üzere çeşitli semptomlar gelişebilir. Uzun vadede köpeğinizin yaşam kalitesini düşürebilen pire istilası tedavi edilmelidir, aksi takdirde bir sağlık problemine dönüşebilir.

Köpeklere Pire Neden Geçer?

Pireler, farklı hayvanların üzerinde ve doğal ortamlarda yaşamını kolayca sürdürebilen canlılardır. Bu nedenle köpeğiniz kolay bir şekilde pire istilasına uğrayabilir. En yaygın pire bulaşması nedenlerinden biri köpeğinizin pire istilasına uğramış farklı bir köpek ile temas etmesidir. Özellikle dışarıda yürüyüş yaparken veya köpek parkında oynarken köpeğiniz pire bulaşı olan köpeklerle kolayca temas edebilir. Bu yaygın nedenin haricinde aşağıdaki sebepler de köpeğinize pire bulaşmasına neden olabilir.
  • İnsan aracılığı ile bulaş: Pireler insanlar üzerinde yaşamlarını sürdüremezler. Ancak çorap, pantolon veya ayakkabı gibi eşyalar ile evinize girebilir ve köpeğinize ulaşabilirler.
  • Yeşil alanlar: Pireler yeşil alanlarda yaygın olarak bulunurlar. Özellikle diğer memeli hayvanların dolaştığı bir alanda bulunan yeşil alanlarda pire popülasyonu yüksek olabilir.
  • Yeni yerlerde kalmak: Pire taşıyan bir hayvanın bulunduğu bir alana köpeğinizin girmesi bu bölgede bulunan pireler ile temasını sağlayacağından riskli olabilir. Özellikle köpeğinizin yeni bir yerde kalması bu bölgedeki pireler ile temas etmesiyle sonuçlanabilir.
  • Evdeki diğer evcil hayvanlar: Pire koruması aynı ev içerisindeki tüm hayvanlar için sağlanmalıdır. Aksi takdirde evdeki kedi veya diğer köpek arasında da pire bulaşı olabilir.
 

Köpekler Pireden Nasıl Korunur?

Köpekler, çeşitli yöntemler ile pireye karşı korunabilir. Bu yöntemlerden ilki düzenli olarak pire kontrol ürünleri kullanmaktır. Yıl boyunca süren bu tedaviler farklı aralıklarla uygulanabilir. Veteriner hekiminiz köpeğiniz için ideal ürünü belirleyerek pire ve kene gibi dışarıdan bulaşabilecek çeşitli parazitlere karşı koruma tedavisi yürütebilir. İlaç kullanımının haricinde dış ortamda geçirilen yerlere dikkat edilmesi, pire tarağı ile tüy diplerinin kontrol edilmesi köpeğinizi pireye karşı korumanız için etkili yöntemlerdir.

Köpeklerde Pire Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpeğinize pire bulaşmasıyla birlikte pire ısırıkları nedeniyle köpeğinizde çeşitli belirtiler açığa çıkabilir. Aşağıdaki semptomları gözlemlemeniz halinde köpeğinizde pire olup olmadığını kontrol etmeniz ve gerekli durumlarda bir veteriner hekimden destek almanız oldukça önemlidir:
  • Kaşınma: Köpeğinizin sıkça kaşınması pire istilası altında olduğunun bir habercisi olabilir. Köpekler pire ısırıklarına karşı hassas olduğundan kaşınma eylemi gerçekleştirirler. Ancak bazı durumlarda köpeğiniz kaşınmasa da pire bulaşı söz konusu olabilir. Yüksek toleransa sahip köpeklerde ciddi bir pire istilası söz konusu olsa bile kaşınma eylemi çok sık görülmeyebilir. Bu noktada diğer belirtilerin gözlemlenmesi gerekebilir.
  • Kendi kıllarını kemirmesi ve ısırması: Pireler köpeğinizin vücudunun belirli bir alanında daha fazla bulunabilirler. Bu alanlardan biri kuyruk tabanının üst kısmıdır. Pire bulaşının söz konusu olması halinde köpeğiniz buradaki pireleri yok etmek için bu bölgeyi kemirebilir veya ısırabilir.
  • Kıl dökülmesi: Köpeğinizin sürekli olarak kendini kemirme veya kaşıma eyleminde bulunması kıl yapısında değişiklikler yaratabilir. İrite olan bölgede zaman içerisinde kıl dökülmesi görülebilir veya buradaki kıllarda keçeleşme başlayabilir.
  • Ciltte kırmızı lekeler ve kabuk gelişimi: Her köpek türünde görülmese de bazı köpeklerin pire problemi nedeniyle cilt yapısında kızarıklıklar ve kabuklar görülebilir. Küçük kızarık izler pire ısırıklarından dolayı gelişirken köpeğin kendisini çok fazla kaşıması veya yalaması cilt tahrişini artırabilir.
  • Davranışsal farklılıklar: Pire belirtileri sadece fiziksel semptomlar ile sınırlı değildir. Bazı köpekler pire ısırıklarından dolayı daha huysuz olabilir ve kendilerini huzursuz hissedebilirler. Bu tarz durumlarda köpeğinizde garip davranışlar gözlemleyebilirsiniz.

Pireye yönelik bir belirti gözlemlemeniz halinde pire kiri olup olmadığını anlamak üzere pire tarağı kullanarak köpeğinizin kıllarını kontrol edebilirsiniz. Pire kirine rastlamanız halinde ise mutlaka veteriner hekime başvurmalı ve pire istilasının ciddi boyuta ulaşmasının önüne geçmelisiniz.

Köpeklerde Pire Neden Olur?

Pireler 2000’den fazla türü bulunan ve memeli hayvanların üzerinde parazit şeklinde yaşamını sürdüren hayvanlardır. Köpekler, kediler, kuşlar ve diğer memeli hayvanlarda pire ile karşılaşma oranı oldukça yüksektir. Bir hayvandan bir hayvana veya bir ortamdan bir hayvana kolay bir şekilde aktarılabilen pireler köpeklerin de sıkça karşılaştığı problemler arasındadır. Bir köpek pire bulaşı olan bir köpekle temas etmesi veya pire bulunan bir ortamda bulunması halinde pire istilasına uğrayabilir.

Köpeklerdeki Pireyi Temizlemek İçin Pire Tarağı Kullanılabilir mi?

Pire tarakları standart taraklara göre daha düz dişli ve daha dar aralıklardan oluşan bir yapıya sahiptir. Bu yapısı sayesinde köpeğinizin kıllarının derinliklerine kadar ulaşabilir ve buradaki pire ve pire kirlerini temizlemeye yardımcı olabilir. Özellikle küçük ırk köpekler veya yavru köpekler için detaylı parazit kontrolü sağlayabilir ve bu boyutlardaki köpeklerin pireden arınmasını destekleyebilir. Büyük ve yetişkin köpeklerde ise yüzey alanı geniş olduğundan tarama işlemi sırasında pireler farklı yöne kaçabileceğinden pire tarağı etkili bir çözüm değildir.

Pire tarağı kullanmak tek başına bir pire tedavisi değildir ancak pire yükünü hafifletmek ve özellikle yetişkin pireleri yakalayabilmek için kullanılabilir. Tam bir kontrol için mutlaka pirelere yönelik antiparaziter ilaçlar uygulanmalıdır.

Pire Bulaşan Köpek Veteriner Hekime Götürülmeli mi?

Pireler, köpeğinizin yaşam kalitesini düşürebilir, enfeksiyonlara veya dermatit gibi cilt hastalıklarına neden olabilir. Bunun yanı sıra yaşam döngüsü olarak uzun süreli bir döngüye sahip olan ve kolayca üreyebilen pireler uzun bir süre köpeğinizin üzerinde kalabilir. Bu nedenle sadece yıkama gibi yöntemler yeterli olamayabileceğinden köpeğinizin ek bir tedaviye ihtiyacı doğabilir. Pire bulaşmasını önlemek veya pire problemini ortadan kaldırmak için bir veteriner hekimden destek alınması oldukça önemlidir.

Köpek Piresi İnsana Geçer mi?

Evinizde bulunan hayvanlarda pire bulunması halinde bu pireler sizleri de ısırabilir. Konak olarak evcil hayvanınızı tercih etseler de pireler sizleri özellikle alt bacak bölgenizden veya ayaklarınızdan ısırabilir. Zaman içerisinde köpeğinizin sağlığı için olumsuz etkiler yaratabilen pireler sizleri de etkileyebilir. Köpeğin üzerinde bulunan pire çeşitli bakteri veya parazit taşıyıcısı olabilir ve pire ısırığı ile tenya ve veba gibi ciddi hastalıklar bulaşabilir. Bu nedenle pireler insan sağlığı için de risk teşkil edebilir.
 

Köpeklerde Pire Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde pire tedavisi belirli aşamalardan oluşur. Öncelikle istilanın ciddiyetine göre pire tedavisi farklı başlıklara ayrılabilir. Özellikle pireden enfeksiyöz bir hastalık geçmesi halinde köpeğiniz buna yönelik de tedavi edilebilir. Sadece pire tedavisine yönelik atılacak adımlar ise şu şekildedir;
  • Pire tarağı ile köpeğin kılları detaylı bir şekilde taranabilir. Bu sayede kıllar ve cilt yetişkin pirelerden ve pire kirlerinden arındırılabilir.
  • Köpek için uygun olan şampuan ile tüm vücudu güzel bir şekilde yıkanabilir. Yıkama işlemi sırasında ılık su kullanıldığına özen gösterilmelidir. İdeal pire şampuanı için veteriner hekimden destek alınabilir.
  • Köpeğin cildinde dermatit gibi bir cilt problemi gelişmediyse pireye yönelik farklı şampuanlar da kullanılabilir. Bu noktada seçilen şampuanın köpek cildi ile uyumlu olduğundan emin olunması son derece önemlidir.
  • Yoğun bir pire istilası olması halinde özel pire spreyleri kullanılarak topikal tedavi yapılabilir. Köpeğin iyileşme durumuna göre tedavi tekrarlanabilir.
  • Köpeğin cildi üzerinde yapılacak müdahalelerin haricinde köpeğin yaşadığı alanın da temizlenmesi gerekir. Özellikle koltuk ve halı gibi pirelerin kolayca yaşayabileceği yerler özenle yıkanmalı ve temizlenmelidir.
  • Bahçeli bir ortamda yaşıyorsanız veya köpeğinizin sıkça ziyaret ettiği bir bahçeli ortam varsa buranın da ilaçlanması önerilir.

Köpek Piresi İçin Önlemler

Köpeklerde pire sıkça karşılaşılan sorunlardan biri olduğundan bu sorun için önceden önlem alınması önerilir. Veteriner hekimler tarafından da önerilen en etkili pire korunması çeşitli reçeteli ürünlerin kullanılması ile sağlanır. Köpeğiniz için ideal olan ilaç enseden damlatılarak veya hap şeklinde yutturularak belirli aralıklarla uygulanabilir. Bu noktada veteriner hekiminiz köpeğinizin sağlık durumu, ırkı ve kilosu için ideal ilacı belirleyebilir. Pire ilaçları sayesinde pireler köpek üzerinde barınamaz.

Alınabilecek bir diğer önlem köpeğinizi pire istilasına uğramış olduğu düşünülen bölgelerden uzak tutmaktır. Ancak bu önlemi almak birçok köpek yakını için oldukça zordur. Doğal ortamda da farkında olunmayan ve pire bulunan bölgeler olabilir.

Aynı evde bulunan farklı bir hayvanda pire bulunması halinde bu durumun da tedavisi sağlanmalı ve ev temizlenmelidir. Tüm evi detaylı bir şekilde süpürmeniz, hayvanlarınızın ve kendi yatağınızı yıkamanız gerekir. Aksi takdirde pireler evinizde bulunmaya devam edebilir.
Yazar Avatarı

VetAmerikan Tıbbi Veteriner Kadrosu, alanında deneyimli veterinerlerden oluşan bir ekiptir. Güncel veteriner bilimleri ve hayvan sağlığı uygulamalarını takip ederek, en yüksek standartlarda bilgi ve tedavi yöntemlerini sunmayı amaçlar. Evcil hayvanlarınızın sağlığı ve refahı üzerine bilimsel dayanaklı, güvenilir içerikler üretir.