Kuduz virusu, ilk kez 1882 senesinde Pasteur tarafından keşfedilmiş ve ardından yine Pasteur tarafından Kuduz aşısı bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre kuduz, 150’den fazla ülkede görülen bir hastalıktır. Kuduz, aşılanma ile önlenebilir.
Köpeklere Kuduz Nasıl Bulaşır?
Kuduz virusu; enfekte bir evcil ya da yabani hayvanın tükürüğü, ısırığı, çiziği ya da doğrudan mukoza teması ile bulaşır. Enfekte hayvanın başka bir hayvanı ya da insanı ısırması yoluyla kolayca yayılım gösterir.
Kuduz Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kuduz aşısı köpeklere yapılması gereken zorunlu bir aşıdır. Aşının bazı hafif semptomları şu şekilde sıralanabilir:
- Aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişme veya kaşıntı
- İştahsızlık
- Halsizlik
- Ateş
- Alerjik reaksiyonlar
Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?
Kuduz virusu vücuda girdikten hemen sonra belirti göstermeyebilir. Köpeklerde kuduzun en yaygın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Davranış değişiklikleri
- Aşırı salya
- Yutma güçlüğü
- Kas spazmları
- Saldırganlık
- Yüksek ateş
Köpeklerde kuduzun en belirgin semptomlarından biri ağızdan köpük şeklinde salya akıtmalarıdır. Belirti gösteren kuduz vakalarının ise ne yazık ki geri dönüşü yoktur. Virus ilerledikçe, köpekler uyaranlardan çok daha fazla etkilenir. Işık, hareket ve ses köpekler üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Kuduzu kesin olarak teşhis etmenin bir yolu olmadığı için semptomları doğru şekilde gözlemlemek ve yorumlamak önemlidir. Bir veteriner hekim, köpeğin semptomlarına dayanarak kuduzdan şüphelenirse bunu ancak köpek hayatını kaybettikten sonra, beyin dokusundan alınan örneğin testiyle net bir şekilde öğrenebilir.
Köpeklerde Kuduz Aşısının Önemi
Araştırmalara göre, köpeklerin aşılanması kuduz virusunun oluşturduğu hayati riski büyük oranda ortadan kaldırır ve bu sayede yaşamsal tehdit oluşturan bu virusun canlı popülasyonu içindeki yayılımı engellenir. Kuduz aşısı, köpeklerin kuduz virusuna karşı bağışıklık kazanmasını sağlayan etkili bir yöntemdir. Aşı, köpeğin vücudunda antikorların oluşmasını sağlayarak virusla savaşmasına yardımcı olur. Kuduz virusu ile enfekte olan köpeklerin tedavi ile sağlığına kavuşma oranları çok düşüktür. Bu yüzden köpeklerin kuduzdan korunmasındaki en önemli araç hastalığa yakalanmadan yapılan aşı uygulamasıdır.
Köpeklerde kuduz aşısı, yavru iken uygulanmaya başlar ve yıllık tekrarlar şeklinde devam eder. Aksi halde köpekler tedavisi neredeyse mümkün olmayan bu virusa karşı savunmasız hale gelirler ve halk sağlını tehdit edebilirler.
Kuduz İnsanlara Bulaşır mı?
Evet. Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşabilen ve ayrıca insanlar arasında da yayılabilen bir hastalıktır. Kuduz, enfekte köpeklerin tükürüğü, ısırığı ve çiziği yoluyla insanlara bulaşabilir.
Ayrıca kuduz virusu tespit edilen köpeklerin bakımını üstlenen kişilerin başvurduğu veteriner hekimlerin konuyu yerel sağlık yetkililerine bildirmesi gerekir.
VetAmerikan Tıbbi Veteriner Kadrosu, alanında
deneyimli veterinerlerden oluşan bir ekiptir. Güncel veteriner bilimleri ve hayvan sağlığı
uygulamalarını takip ederek, en yüksek standartlarda bilgi ve tedavi yöntemlerini sunmayı amaçlar. Evcil
hayvanlarınızın sağlığı ve refahı üzerine bilimsel dayanaklı, güvenilir içerikler üretir.