"Parvo" olarak bilinen hastalığa neden olan Canine Parvovirus tip 2 (CPV) virusun, ilk olarak 1976 yılında köpekler arasında ortaya çıktığı bilinir. Parvovirus, kedileri enfekte eden bir virus olan Feline Panleukopenia Virus’u (FPV) ile yakından ilişkilidir.
 

Köpeklerde Parvovirus Enfeksiyonu

Parvovirus enfeksiyonu, bir diğer adıyla kanlı ishal, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır ve yavru köpekler için hayati riske neden olabilir. Virus, köpeklerde en fazla gastrointestinal sistemi etkiler. Enfeksiyon hamile köpeklere bulaşırsa virusun yavrulara geçme olasılığı çok yüksektir. Parvovirus, enfekte olduğu vücutta kendi kendine çoğalamadığı için köpeğin vücudundaki hücreler ile çoğalır. Tedavi edilemeyen vakalarda hayatta kalma oranı oldukça düşüktür. Parvovirus özellikle yavru köpeklerin kemik iliğine ve mide-bağırsak epitellerine yerleşerek hızlı bir şekilde çoğalır ve bağışıklık için önemli olan beyaz kan hücrelerine zarar verir. Parvovirus’un sebep olduğu kanlı ishal hastalığı, yavru ve yetişkin köpeklerde farklı semptomlarla kendini gösterebilir.

Köpeklere Parvovirus Nasıl Bulaşır?

Enfekte köpeklerin dışkısında bulunan Parvovirus, dışkının çevreye teması ile bulaşır. Virusun bulaşma yolları şu şekilde sıralanabilir:
  • Dışkı: Enfekte köpeklerin dışkısı virusun yayılmasındaki en önemli faktörlerin başında gelir. Köpeğin, enfekte dışkıya teması ile bulaşabilir.
  • Doğrudan temas: Hastalığa sahip olan köpekle direkt temas etmek virusun bulaşma riskini yükseltir. Ayrıca enfekte köpekle ortak eşyalara temas sonucunda da bulaşabilir.
  • Anneden yavruya: Hamile köpekler, virusun fetüslerine bulaşmasıyla yavrularına bulaştırabilir. Ayrıca Parvovirus anne sütü yoluyla da yavruya bulaşabilir.
 

Parvovirus Hastalığında Aşılamanın Önemi

Aşılama ve iyi hijyen, hastalığı önlemenin en önemli iki unsurudur. Yeterli koruma geliştirmek için yavru köpeklerin aşılama programı uygun bir şekilde yapılmalıdır. Aşı, hastalığa karşı köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirerek koruma sağlar. Aynı zamanda hastalığın ciddi sonuçlarına karşı da önleyici etki yaparken farklı Parvovirus türlerine karşı da koruma sağlar.

Köpeklerde Parvovirus Belirtileri

Parvovirus ile enfekte olan köpekler, hastalığın belirtilerini genellikle 3 ila 10 gün içinde göstermektedir. Genel olarak Parvovirus’un ilk belirtisi halsizliktir. İkincil belirtiler kilo ve iştah kaybı veya ishal ve kusmadır. İshal ve kusma, elektrolit dengesini bozarak dehidrasyona sebep olur ve bu durum köpeği kritik derecede etkileyebilir. İkincil belirtiler genellikle zayıflamış bağışıklık sisteminin bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Köpeklerde beyaz kan hücrelerinin seviyesi düştükçe bağışıklık da zayıflar. Bu faktörlerin herhangi biri veya tümü şoka ve hatta can kaybına sebep olabilir.
Parvovirus hastalığında en sık görülen semptomlar ise şu şekildedir:
  • İştahsızlık
  • Durgunluk
  • Yüksek ateş
  • Karın ağrısı
  • Kilo kaybı
  • Sıvı kaybı
  • Ağır-kötü dışkı kokusu
  • İshal
  • Kusma
  • Kalp kası iltihabı
Parvovirus’tan etkilenen her köpek yukarıdaki semptomları sergilemeyebilir fakat kusma ve kanlı ishal, hastalığa sahip çoğu köpeğin gösterdiği semptomlardır.

Köpeklere Parvovirus Teşhisi Nasıl Konur?

Kanlı ishal hastalığının erken dönemde fark edilmesi oldukça önemlidir. Teşhis için uygulanan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
  • Fiziksel muayene: Veteriner hekim tarafından klinik muayene yapılır ve semptomları kontrol edilir.
  • Kan testi: Köpeğin hastalığa karşı geliştirebileceği antikor düzeyleri ölçülür.
  • Dışkı testi: ELISA prensibine dayalı testlerle köpeğin dışkısı incelenir ve virusun varlığı tespit edilir.
  • Görüntüleme: Köpeğin mide ve bağırsakları röntgen veya ultrason ile görüntülenerek virusun neden olabileceği hasar incelenir.
 

Köpeklerde Parvovirus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Parvovirus tedavisinde semptomları baskılayıcı tedavilere ve uygulamalara başvurulur. Başlıca tedavi yöntemleri şu şekildedir:
  • Yoğun bakım:Parvovirus ciddi bir enfeksiyona neden olduğu için köpeğin vücut sıcaklığını, elektrolit seviyelerini, kan basıncını ve diğer belirtileri yakından takip edebilmek amacıyla hastanede yatılı olarak yoğun bakım uygulanabilir.
  • Antibiyotik: Oluşabilecek ikincil enfeksiyonları önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. 
  • Serum: Aşırı kusma ve ishal sonucu vücutta kaybedilen sıvıyı dengede tutmak için serum verilir.
  • Destekleyici ilaçlar: Semptomları hafifletmek amacıyla destekleyici ilaçlar yazılır.

Yavru Köpeklerde İlk Müdahale ve Tedavi Süresi

Çoğu yavru köpekte ishali daha zorlu hale getirebilecek bağırsak parazitleri bulunabilir. Parazit varlığında yavru köpeklere parazit uygulamaları yapılabilir. Tedavi süresi bireysel farklılık gösterebilir. Köpeğin kendi rutin beslenme sürecine geçinceye kadar tedaviye ara verilmemesi gerekmektedir. Köpekler iyileşse bile bir süre boyunca bu virusu vücutlarında taşımaya ve saçmaya devam edebilirler.

Parvovirus İnsana Bulaşır mı?

İnsanlar köpeklerinden Parvovirus kapamazlar fakat enfeksiyonu yayabilirler. Bu nedenle, Parvovirus’lu bir köpeğin bakımını üstlenen kişi veya kişilerin koruyucu giysiler giymesi ve köpeklerin bulunduğu ortamı kendileri de dahil olmak üzere sık sık temizlemesi gerekir.
Yazar Avatarı

VetAmerikan Tıbbi Veteriner Kadrosu, alanında deneyimli veterinerlerden oluşan bir ekiptir. Güncel veteriner bilimleri ve hayvan sağlığı uygulamalarını takip ederek, en yüksek standartlarda bilgi ve tedavi yöntemlerini sunmayı amaçlar. Evcil hayvanlarınızın sağlığı ve refahı üzerine bilimsel dayanaklı, güvenilir içerikler üretir.