FeLV; William Jerrett tarafından 1964 yılında bulunan ilk kedi retrovirüsüdür. FeLV, immunsupressif ve immunproliferatif sendromlara sebep olduğundan evcil kedilerde hastalık ve ölümlere yol açan tehlikeli bir virüs olarak bilinir. PCR ile yapılan testlerin sonucunda 60 kedinin 26'sında FeLV vakası gözlemlenirken, ELISA ile yapılan testlerin sonuçlarına göre 60 kediden 4'ünün FeLV DNA'sına sahip olduğu saptanmıştır.
Kedi Lösemi Virüsü’nün en önemli tahribi bağışıklık sistemi üzerindedir. FeLV; kedilerin bağışıklık sistemini zayıflatır ve zaman içerisinde bağışıklık sistemi baskılanır. FeLV ile enfekte olmuş kedilerde; lenfoma, lösemi, anemi ve ağır eritroid hipoplazi gibi farklı hastalıkların gelişmesi diğerlerine göre çok daha kolaydır.
Kedi Lösemi Hastalığı (FeLV) Nedir?
Feline Leukemia (FeLV), bilinen adıyla “Kedi Lösemi Virüsü”; tükürük bezi, kemik iliği ve solunum yolu gibi birçok hücrede çoğalabilen RNA’lı bir virüstür. Virüs, vücuda girdikten sonra hücrelerde çoğalır. Hastalık hiç belirti göstermeden uzun yıllar vücuda yerleşebilir ve yayılabilir. Kedi kanında FeLV antijen ve antikorlarını tespit etmek, günümüz koşullarında oldukça kolaydır.
Kedilerin ciddi bir hastalığı olan lösemi (FeLV), tanı konduktan sonraki üç yıl içinde “kalıcı” şekilde enfekte olmuş kedilerin yaklaşık %85’inde yüksek hayati riske yol açabilir. Virüsün anemiye ve lenfomaya neden olduğu durumlar ise oldukça fazladır. Virüsle karşılaşan kedilerin yaklaşık %70’i bu hastalığa direnebilir ve kurtulabilir.
Kedi Lösemi Hastalığı (FeLV) Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde lösemi virüsünün belirtileri birçok hastalığın semptomuyla benzerlik gösterebilir. Bununla birlikte virüsten şüphelenmek için klinik bulguların görülmesine gerek yoktur. Hatta birçok kedi hiçbir belirti göstermeden bu hastalığı kendi kendine yenebilir. Yine de aşağıdaki durumların yaşanması halinde, çok zaman geçmeden veteriner hekime başvurmak gerekir:
- Aşırı kilo kaybı
- Nöbetler ve davranış bozuklukları
- İştah kaybı
- Düşmeyen ateş
- Solgun diş mukozaları
- Lenf yumrularında büyüme
- Kanlı ishal
- Kusma
- Halsizlik
Kedi Lösemi Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?
Veteriner hekimlerin kontrolünde yapılacak muayene ve testlerle FeLV teşhis edilebilir. Aşağıdaki işlemler uygulanarak FeLV tanısı konabilir:
- Fiziksel muayene: Kilo kaybı, lenf yumrularında büyüme, ağız ve gözlerde enfeksiyon, anormal solunum ve kalp atışı gibi belirtiler kontrol edilir.
- ELISA testi: Kan, tükürük ya da göz sıvısı gibi kediden alınan sıvı örneklerinde FeLV’in varlığı denetlenir. ELISA testinin sağlamasını yapmak için Western Blot adında ikinci bir test kullanılır.
- PCR testi: Vücutta virüs RNA’sının yapısal olarak varlığını tespit eder. Çok yüksek birdoğruluk oranına sahiptir.
- Kan sayımı: FeLV enfeksiyonu nedeniyle kırmızı kan hücrelerinde azalma görülebilir. Bu test ile kırmızı, beyaz kan hücreleri ve trombosit sayıları tespit edilir.
- Biyopsi: Hastalıklı hücrelerden örnek alınarak FeLV varlığı incelenir.
- Görüntüleme: İç organlar değerlendirilir.
Virüs izolasyonu ve tanı testleri de hekimlerin sıklıkla başvurduğu teknikler arasında yer alır.
Virüs izolasyonu testiyle kan örneğindeki virüs kültüre edilir. Immünofloresan testiyle kan hücresinde bulunan antijenlerin tespiti yapılır. Test sonucunun doğruluğundan emin olunması adına, veteriner hekiminizin gerekli gördüğü takdirde tetkikler yenilenebilir.
Kedi Lösemi Hastalığı (FeLV) Bulaşıcı mıdır?
FeLV, kediden kediye kolayca bulaşabilir. Anne karnında ve emzirme yoluyla bulaş görülebileceği gibi aynı kaptan mama yemek gibi kedilerin temasına neden olan günlük eylemler yoluyla da virüs kolayca enfekte olabilir. Genel olarak tükürük veya burun salgısı aracılığıyla bulaş gerçekleşir. Dolayısıyla bu salgıların temas ettiği herhangi bir eşya veya durumda hastalığın yayılma riski vardır.
FeLV virüsünde bulaş riskini artıran durumlar şu şekilde özetlenebilir:
- Yaygın olarak kan yoluyla
- Vücut sıvılarından özellikle tükürük ve burun salgısı yoluyla
- Ağız sıvısı yoluyla bulaştığı için ortak mama ve su kabı kullanımı
- Anne karnında veya emzirme sırasında
- Farklı kedilere temas eden kişi eli ya da giysileri yoluyla
FeLV Nasıl Tedavi Edilir?
Ne yazık ki kedilerde lösemi virüsünü ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi henüz geliştirilememiştir. Ancak kedilerin hastalık sürecinde yaşayacakları ağrıları minimize etmek ve semptomları baskılamak için başvurulabilecek yöntemler şunlardır:
- Kaliteli gıda ve yoğun diyet programına uygunluk
- Veteriner hekim kontrollerine aksatmadan katılım
- Hekimin uygun görmesi halinde kemoterapi
- Anemiyi önleyici ilaçların düzenli kullanımları
- Stresten uzak huzurlu bir hayat
Kedilerde Lösemi Aşısı Gerekli midir?
Hastalığın, bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde %85 oranındaki hayati riskini minimuma indirmek için aşılama şarttır.
Veteriner hekimin yönlendirmesiyle, aşılama periyotlarının sıklığı kedi özelinde değişiklik gösterebilir.
Aşılama öncesi FeLV testinin yapılması ve sonucun negatif çıkması oldukça önemlidir. FeLV virüsü için geliştirilen, farklı firmalara ait birçok aşı vardır. Lösemi aşısı birçok aşı gibi %100 koruyucu nitelik taşımaz.
Diğer aşı uygulamalarında görüldüğü gibi FeLV aşı uygulaması sonrasında da iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik gibi durumlarla karşılaşılabilir ve bu belirtiler birkaç gün boyunca sürebilir. Ancak semptomların şiddetlenmesi ya da süreç içerisinde hafiflememesi halinde veteriner hekime başvurmak gerekir.
VetAmerikan Tıbbi Veteriner Kadrosu, alanında
deneyimli veterinerlerden oluşan bir ekiptir. Güncel veteriner bilimleri ve hayvan sağlığı
uygulamalarını takip ederek, en yüksek standartlarda bilgi ve tedavi yöntemlerini sunmayı amaçlar. Evcil
hayvanlarınızın sağlığı ve refahı üzerine bilimsel dayanaklı, güvenilir içerikler üretir.